Hét legendás afrikai birodalom, amely eltűnt a történelem viharaiban

2017. március 6. 10:25

Karthágó hajói bejárták Nyugat-Afrikát, Timbuktu könyvtárában 700 ezer kéziratot őriztek, a kusita királyok pedig Egyiptomot is meghódították. Afrika a történelme során számos mára elfeledett birodalom szülőhelye volt, ezek maradványai ma is csodálattal töltik el az utazókat. Következzen hét legendás afrikai birodalom, amely elveszett a történelem viharaiban. 

Elveszett afrikai birodalmak

Kusita Királyság

Piramisok Meroé környékén

A mai Szudán területén, a Nílus felső folyása mentén állt fenn a Kr. e. 11. századtól a Kr. u. 4. századig a Kusita Királyság, amelynek történetét főképp egyiptomi forrásokból ismerjük. Bár hírneve  a nagy északi szomszéd árnyékában elhalványult az évszázadok során, a királyság mind katonailag, mint gazdaságilag méltó riválisa volt az ókori Egyiptomnak. A korszak fontos kereskedelmi központjának számított, lakói leginkább elefántcsonttal, tömjénnel, vassal és arannyal üzleteltek. A kusita királyok a Kr. e. 8. században Egyiptomot is meghódították és mint a XXV. dinasztia fáraói uralták a Nílus-mentét egészen az asszírok Kr. e. 7. századi hódításáig. A kusiták az egyiptomiak számos szokását átvették, így például egyes isteneik tiszteletét, a halottak mumifikálásának gyakorlatát, sőt még a piramisépítést is. Az egykori főváros, Meroé környékén több mint 200 jellegzetes kusita piramis maradványai tekinthetők meg napjainkban is – ami több mint, ahány piramist Egyiptomból ismerünk.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Karthágó kikötőjének ábrázolásaMusza Mansza király ábrázolásaEgyiptomi kereskedőhajó készülődik a Punt földjére vezető úthozI. Aszkia Muhammad sírjaPiramisok Meroé környékénNagy-Zimbabwe romvárosaPénzérmék az Akszúmi Királyságból

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma