Hitler propagandagépezete

2018. szeptember 25. 10:21

Több mint 10 év. Körülbelül ennyi idő kellett ahhoz, hogy Hitler propagandagépezete bekebelezze a német népet, és hosszú évekre meghatározza az ország sorsát. A propaganda hírhedt szerepet töltött be a nácik uralmában és felemelkedésében. Persze nem ők használták először a tömegek manipulálására és mozgósítására.

Németországban népszerű volt az a nézet – melyet Hitler is vallott –, hogy a szövetségesek remek propagandájuk miatt nyerték meg az első világháborút. Hitler képtelen volt elhinni, hogy az erős német hadsereget tiszta eszközökkel győzték le. Kellett lennie valami mágiának, amellyel a britek és az amerikaiak megverték ezt a legyőzhetetlen sereget – csak hadi eszközökkel ez nem történhetett volna meg. Ő egy ilyen varázsszert látott: a propagandát. Ez egészen újszerű volt, a tökéletes gyógyír, a mindent megváltoztató varázsinjekció. Hitler azért bízott határtalanul a propaganda erejében, mert azt hibáztatta a német vereség miatt. Észrevette, hogy a brit propaganda hihető volt: nem kisebbítette a németek katonai erejét. A német propaganda viszont ügyefogyott kétbalkezeseknek ábrázolta a briteket. Ebből jött rá, hogy a kifinomult meggyőzés nem rugaszkodhat el a valóságtól, mert akkor nem hatékony.

Az első világháború után Németországnak megalázó vereséggel kellett szembenéznie – ebből a valóságból táplálkozhatott Hitler propagandája. A német nép szívből gyűlölte az 1919. június 28-án kötött versailles-i békeszerződést. Ennek értelmében az országnak lényegében megszűnt a gyarmatbirodalma, és több milliárd dollár kárpótlást kellett fizetnie a szövetségeseknek okozott károkért. Ahhoz, hogy Hitler a javára fordítsa a békeszerződést és a német nép érzelmeit, előbb találnia kellett egy alkalmas fórumot. Ez az 1919 szeptemberében alig pár tucat tagot számláló jobboldali nacionalista Német Munkáspárt gyűlése volt. Úgy gondolta, hogy ebben a formálódó szervezetben találhatnak otthonra faji és nemzeti eszméi. Ugyanakkor – látva társait – azt is felismerte, hogy ebben a pártban hamar vezető figura lehet.

[galeria_kep_19308]

November végére Hitler már a párt egyik legfontosabb alakja, a tagtoborzás és a propaganda irányítója lett. Eredetileg csak a propagandistájuk volt, a plakátokkal és a találkozók szervezésével foglalkozott. A plakátjai életteli, meglepően erőteljes színekkel ábrázolták a különféle ellenségeiket: például sárkányok formájában. Ezekkel sikerült közönséget toboroznia, és ezzel megvolt az első építőköve.

Második építőeleme a szó lett. A nép meggyőzésének eszközei közül leginkább a szónoklatban hitt. Ezekben a korai években alakult ki sajátos retorikája, propagandájának mindvégig állandó eleme. A szónokló Hitlernek két jellegzetessége volt. Az egyik a szokatlan, némileg reszelős hang, amely az első világháborúban őt érő gáztámadás következménye volt. Ez egyfajta hitelességet adott a szavainak. A másik az, hogy osztrák születésű volt, bajor akcentussal. Ezzel eltért a korszak politikusaitól, akik szinte mind az elfogadottabbnak vélt porosz kiejtéssel beszéltek. Ő lett a hiteles hang: nemcsak katona, hanem az utca, a vidék embere.

[galeria_kep_19307]

Párttagsága első évében Hitler több mint harminc beszédet tartott, 800 és 2500 fő közt változó hallgatóság előtt. Ezzel hamarosan mesteri szónokként szerzett magának hírnevet. Hitler általában higgadtan kezdte beszédeit, felmérte a közönség hangulatát, aztán lassan építkezett. Egyre erősebb szavakat és hatásosabb gesztusokat alkalmazott, növelte a hangerőt és a tempót. A lelkesedése a tömegre is átragadt.

Rájött, hogy a tőmondatok, a szónoki kérdések jól beválnak ott, ahol a hallgatóság nem vár komolyabb érveket: csak jelszavakat, ütős kijelentéseket, mert ezek fogják meg őket. Ő pontosan erre játszott. 1918 előtt nem voltak hasonló fellépései, addig nem tartott nyilvános beszédet. Katonaként sokkal visszahúzódóbb volt, markáns vélemény nélkül. Csak az 1918-as megaláztatás után ébredt rá, hogy létezhet kiút: ő újra naggyá teheti Németországot.

A Hitler propagandagépezete című 3 részes dokumentumfilm szeptember 25-én este 10 órakor debütál a Spektrum műsorán.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma