Hogyan keltek fel időben az emberek az ébresztőóra feltalálása előtt?

2018. november 6. 17:06 Múlt-kor

A kakas és a tehén

[galeria_kep_20165]

Sasha Handley, az angliai Manchesteri Egyetem vezető kora újkori történelemoktatója felhívja a figyelmet arra, hogy ebben a korban az emberek többsége kelet felé fordította ágyát, ahol a nap felkelt. Ennek indoklása az volt, hogy úgy hitték, Jézus ebből az irányból közelít majd feltámadásakor, egyúttal azonban megkönnyítette, hogy az emberek a nap sugaraira ébredjenek reggel. „Nehéz ma már elképzelni egy olyan világot, amelyben alvási és ébredési mintáinkat közvetlenül a napnyugta és napfelkelte befolyásolják” – mondta Handley.

Egy másik egyszerű, de fontos tény az, hogy régen az embereknek sokkal kevésbé állt módjában otthonuk hangszigetelése, mint napjainkban, tette hozzá Handley. „Egy olyan társadalom számára, amely túlnyomórészt mezőgazdasággal foglalkozott az ipari forradalmat megelőzően, a természet hangjai igen fontosak lehettek” – mondta. A kakaskukorékolás, a fejésre váró tehenek bőgése minden bizonnyal hatékonyan ébresztette fel az embereket, és a templomi harangok is egyfajta ébresztőóraként szolgáltak.

Handley szerint továbbá a történelem során az embereknek sokkal nagyobb volt a személyes motivációjuk arra, hogy egy adott időben felkeljenek. A kora újkori Angliával kapcsolatos kutatások azt mutatják, ebben a korban a reggeli órákat spirituális időnek tartották, amikor az ember azzal fejezhette ki közelségét Istenhez, hogy egy előre meghatározott időpontban felkelt imádkozni. „Az előre megszabott időpontban való kelést az egészség és a jó erkölcs jelének tartották” – mondta Handley. „Szinte egyfajta versengés állt mögötte: minél korábban keltél fel, Isten annál jobban megáldott fizikai erősségekkel.”

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma