Hudec László tiszteletére avattak emlékszobát egy általa tervezett sanghaji hotelben

2018. március 26. 16:56 MTI

Emlékszobát avattak Hudec László magyar építész tiszteletére az általa tervezett sanghaji Dahua Hotel épületében, a vasárnapig tartó BudapestFEST magyar kulturális fesztivál keretében. A csütörtöki átadó része volt a kínai metropolisz számos nevezetes épületét tervező Hudec László Sanghajba érkezése 100., valamint születése 125. és halála 60. évfordulója alkalmából szervezett programsorozatnak.

A Dahua Hotel tulajdonosa vetette fel, hogy az épület tervezője előtt emlékszobával tiszteleghetnének, ennek kialakítását örömmel támogatta a magyar főkonzulátus - mondta pénteken Sanghajból a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára. Íjgyártó István hozzátette: a csütörtöki átadó része volt a kínai metropolisz számos nevezetes épületét tervező Hudec László Sanghajba érkezése 100., valamint születése 125. és halála 60. évfordulója alkalmából szervezett programsorozatnak.

Sanghaj új városközpontjában, az emblematikus Kelet Gyöngye tévétorony lábánál szintén csütörtökön kezdődött négynapos magyar kulturális fesztivál. A városrész vezetése által biztosított 1400 négyzetméteres területen magyar népművészek, táncosok, sportolók és népzenészek, akrobatikus kerékpár-bemutatók várják az érdeklődőket, esténként pedig nagykoncertek szórakoztatják a kínai közönséget a Budapest Klezmer Band, a Válaszút Táncegyüttes és a Virtuózok fiatal tehetségeinek közreműködésével. Bemutatkozik a téren a HegeShow produkció, és az érdeklődők kipróbálhatják a magyar sportinnovációt, a Teqball fociasztalait is.

A tévétorony rendkívül látogatott, forgó étterme magyar gasztronómiai bemutatónak, a torony körgalériája pedig a Hlinka Zsolt fotóművész budapesti képeiből rendezett kiállításnak ad otthont - közölte az államtitkár. Elmondása szerint a fesztivál programjai a kínai-magyar Egy övezet, egy út együttműködés keretében valósulnak meg, több szponzor csatlakozásával.

A fesztivál megnyitóján a Fővárosi Önkormányzatot Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes képviselte, a magyar delegáció tagjai pedig több, kulturális-turisztikai együttműködésről szóló tárgyalást folytattak kínai kollégáikkal. Szóba került például egy Budapest-Sanghaj közvetlen repülőjárat elindítása is, amely a Magyarországra irányuló kínai turizmust is felélénkítené - mondta Íjgyártó István.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma