Íme a viktoriánus kor első brit tetoválóművészének remekei

2017. június 7. 15:51

A testfestés újabb kori divatja James Cook kapitány csendes-óceáni utazásai után, a 19. században élte első virágkorát. Az angol tetoválás szó a tahiti „megjelölni”, „ütni” (tatau) szóból eredeztethető, és Cook kapitány polinéziai utazásának köszönhetően terjedt el a köztudatban. A szigetország első professzionális tetoválóművésze, Sutherland Macdonald – aki elsőként nyitott, a nyilvánosság számára elérhető testfestő szalont – az 1880-as években, a brit hadsereg kötelékében kezdett el foglalkozni a különleges tevékenységgel. Munkáit ma is megirigyelhetné bármelyik tetováló mester.

A viktoriánus kor első brit tetoválóművészének remekei

Az 1870-es években, az angol-zulu háborúban még telegráfot kezelőként szolgáló Sutherland Macdonald 1889-ben nyitotta meg tetováló helyiségét egy londoni török fürdő mellett. Abban az időben még hivatalosan nem létezett olyan mesterség, hogy tetoválóművész (angolul: tattooist), az új kategóriát a postahivatal kollégája alkotta meg, miután nemes egyszerűséggel összevonta a „tattoo” és az „artist” (művész) szavakat, és tattooist néven jegyezte be Macdonaldot, aki négy éven át egyedül birtokolhatta e megnevezést.

A mester eleinte kéziszerszámokkal dolgozott, ám 1894-től az általa szabadalmaztatott, elektromos készülékével festett. Klientúrája főként korabeli hírességekből és arisztokratákból állt. Egyes források szerint Viktória királynő több fiának is készített tetoválást, csak úgy, mint Norvégia és Dánia királyainak. Maga a testfestés már a 19. század első néhány évtizedében is egyre fokozódó népszerűségnek örvendett, ám az európai elit körében egyik legnagyobb szárnyalását akkor érte el, amikor kiderült, VII. Edvárd brit király (1901-1910) és fia Jeruzsálemben és Japánban tett útja során is egy-egy újabb ábrával gazdagodtak.

„Közel negyven éven át koronás fők és egyéb hírességek kapaszkodtak fel a Jermyn Street keskeny lépcsőházában, hogy meglátogathassák Macdonaldot, aki a valaha készített legszebb testábrákat hagyta bőrükön” – írta George Burchett 1953-as, Egy tetoválóművész emlékiratai (Memoirs of a Tattooist) című könyvében. „Az intelligens, szelíd Sutherland Macdonald barátaivá tette ügyfeleit, akik saját magukkal egyenlőnek tekintették őt.”

A kék és a zöld színű festék használatában úttörő szerepet játszó Macdonaldnak (1860-1942) nagyban köszönhető, hogy a tetoválóművészet kora elismert és megbecsült szakmává vált.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma