Jégkori vadállatok mumifikálódott maradványaira bukkantak

2018. szeptember 19. 16:34 MTI

Jégkori rénszarvas és farkaskölyök mumifikálódott maradványaira bukkantak aranybányászok Kanada nyugati részén, Yukon-földön. A tetemeket, amelyek több mint 50 ezer éve lehettek megfagyva a földben, a múlt héten mutatták be a szakemberek. Grant Zazula paleontológus azt mondta: „ahhoz szoktunk hozzá, hogy csontokkal dolgozunk, az ősi életet kelti életre az, hogy olyan állatokat találtunk, amelyeken hús, bőr és szőrzet van”.

Yukon térségét ma lucfenyőerdők borítják, de a jégkorban ott száraz és poros tundra volt. A jeges legelőkön sokféle nagytestű, ma már kihalt emlős élt, köztük mamutok, kardfogú macskák és rövidfejű medvék. Dawson City körzetében számos helyen bányásznak aranyat, a bányászok rendszeresen bukkannak kihalt állatok csontfosszíliáira az örökké fagyos talajban. 2016-ban ők bukkantak egy karibu (kanadai rénszarvas) maradványra és értesítették a paleontológusokat. Ők ásták ki az állat mumifikálódott torzóját, fejét és két mellső lábát.

Egy hónappal később egy igen jó állapotban fennmaradt farkaskölyök tetemére bukkantak egy közeli bányában. Mindkét állatnak teljesen sértetlenül megmaradt a bőre, izomzata és szőrzete. „A farkaskölyök olyan, mintha egy kitömött állat lenne. Kicsiny farka, szőrzete, mancsai, szemhéja és ajkai vannak. Igen látványos” – magyarázta Zazula.

[galeria_kep_19169]

Mindkét állat bőréből mintát vettek, és szénizotópos vizsgálattal állapították meg korukat. Mindkettő legalább 50 ezer éves, ez a radiokarbon kormeghatározás által megállapítható határ. „Ám a karibut egy olyan hamurétegnél találtuk, amely egy 80 ezer éves vulkáni kitörés maradványa, ami sokkal inkább elárulja korát” – mondta a paleontológus, kiemelve: lehetséges, hogy ez a világ legöregebb emlősszövete.

A paleontológusok tovább vizsgálják a tetemeket. A szőrzetben és a csontokban megőrződött szén és nitrogén elemzéséből képesek lesznek megállapítani, hogy mit fogyasztottak. DNS-ük felfedheti azt is, hogy a jégkori állatok miként állnak rokonságban a Kanadában ma élő karibucsordákkal és a szürkefarkassal.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma