John Smith, az „Öreg indián” tíz lélegzetelállító portréja

2018. július 17. 13:12 Múlt-kor

1922. február 6-án Minnesota állambeli otthonában örökre lehunyta szemét John Smith, avagy indián nevén Ga-Be-Nah-Gewn-Wonce (ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy „Kérgesedő Hús”), akit ekkor már csak úgy emlegettek, mint az „Öreg indián.” Az elnevezés nem véletlen, ugyanis a korabeli közvélemény úgy tartotta, hogy a csipeva törzshöz tartozó idős férfi ekkor már túl volt a 137. életévén.

A galériáért kattintson a képre!

Smith elképesztően magas kora természetesen korántsem bizonyos (a világtörténelem bizonyíthatóan legöregebb embere – az 1997-ben elhunyt francia asszony, Jeanne Calment – 122 évig élt). Pontos születési dátumára vonatkozóan nem rendelkezünk írott forrásokkal, így lényegében csak szóbeli elveszélésekre és találgatásokra alapozhatunk.

[galeria_kep_17946]

A rendkívüli életkor hírét minden bizonnyal az arcán kialakult, látványosan erős ráncoknak köszönhette. Hogy ez nyilvánvaló túlzásnak minősíthető, egy neki tulajdonított idézet is megerősíti. Egy Paul Buffalo nevű férfi ugyanis arról számolt be, hogy amikor még fiatalon találkozott az Öreg indiánnal, Smith úgy emlékezett, hogy „hét vagy nyolc vagy kilenc vagy tíz éves” volt, amikor „lehullottak a csillagok.”

[galeria_kep_17947]

Az általa felidézett csillaghullás a kutatók szerint a Leonidák meteorraj 1833-as megjelenésére vonatkozik, amely jelenség időpontja fontos igazodási pont volt az amerikai őslakosok körében a 19. század folyamán. Amennyiben Buffalo beszámolója – és Smith visszaemlékezése – hiteles és pontos, úgy az Öreg indián a századik életéve környékén járhatott 1922-es halála idején.

[galeria_kep_17948]

Természetesen már a kortársak között is voltak, akik szkeptikusak voltak Smith matuzsálemi korával és állítólagos 1785-ös születési évével kapcsolatban. Az indián törzsek szövetségi elismerésével foglalkozó kormánymegbízott, Ransom J. Powell például úgy nyilatkozott, hogy a férfi arca egy bőrbetegség következtében nyerte el jellegzetes kinézetét és Smith „mindössze” 88 éves volt 1922-ben.
Akárhogy is volt, annyi bizonyos, hogy Smith életének túlnyomó részét Minnesota erdeiben töltötte és halászatból tartotta fenn magát. Alig négy évvel halála előtt látogatott először el egy nagyvárosba, amikor Minneapolis és Saint Paul ikervárosait kereste fel. Néhány hónappal később egy chicagói autókiállításon is részt vett, majd visszatért kedvelt erdőibe.

[galeria_kep_17949]

Nyolc alkalommal nősült meg, de egyetlen gyermeke sem született. Volt azonban egy örökbefogadott fia, Tom Smith akinek házában utolsó hónapjait töltötte.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma