Kalapács alá került a 18. században élt Csien-lung kínai császár kulacsa

2018. június 12. 11:01 MTI

Hatalmas összegekért keltek el ritkaságok egy franciaországi árverésen: Csien-lung kínai császár kulacsát és a Le Nain testvérek egyik festményét is a kikiáltási ár többszöröséért vásárolták meg.

Egy, a montbazoni Artigny kastélyban megrendezett árverésen Csien-lung kínai császár porcelánból készült kulacsát egy francia nő vásárolta meg, aki 17 kínai érdeklődőt licitált túl. A kulacs kikiáltási ára 500 ezer euró volt, végül 10 perces licit után 4,1 millió euróért, azaz 1,3 milliárd forintért kelt el.

A 18. században uralkodó Csien-lung császár (1711-1799) a leghosszabb ideig trónon lévő uralkodók közé tartozott és szenvedélyes gyűjtő volt. A műtárgyat áprilisban fedezték fel egy francia kastélyban az értékek felmérésekor. A telefonon licitáló vásárló elmondta, hogy párizsi lakásában szeretné tartani a kivételes darabot, de később egy múzeum kiállításához is kölcsönadja. Philippe Rouillac, az árverés vezetője szerint a kínai műtárgyat egy francia tengerésztiszt hozhatta magával Kínából. Az eladott darabon kívül Csien-lung gyűjteményében csupán még egy ilyen porcelán kulacs volt, azt 2016-ban Hongkongban árverezték el 1,8 millió euróért (577 millió forintért).

A másik eladott műtárgy, egy 17. századi francai festmény 3,6 millió euróért (1,2 milliárd forintért) kelt el. Az eladási ár megdöntötte a Le Nain fivérek aukciós rekordját, mely 800 ezer euró volt. A képet egy francia gyűjtő vásárolta meg, aki a 17. századi festészet nagy kedvelője.

Tavaly októberben Rouillacot felhívta egy hetvenéves nő Vendée megyéből, akinek kétségei támadtak a festmény értékét illetően. Egy szakértő később megállapította, hogy az alkotás minden bizonnyal a három Le Nain fivér, Antoine, Louis és Mathieu alkotása, mivel egy másik munkájukról felismerte a modellt, és valószínűleg 1642 és 1648 között festették.

A fivérek Saint Pierre című festményét a Louvre 2010-ben vásárolta meg 11,5 millió euróért egy szponzor támogatásával.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma