Keresés

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Cimke: istenek
8 találat
[1]

Szent szexualitás – isteni orgiák és szakrális prostitúció az ókorban

[2018.06.28. 10:29] Hírek

Az antik világban a szexuális egyesülés szent cselekedetnek számított, olyannyira, hogy a vallásgyakorlásban az első helyen állt. Orgiákat rendeztek, hogy kiengeszteljék az isteneket, a királyok és királynők nyilvánosság előtt szeretkeztek példamutatás céljából, a papok és papnők pedig szexuális tartalmú titkos szertartásokat végeztek a termékenység elősegítése érdekében. 

[2]

Ezerötszáz istenség útvesztője: az ókori egyiptomi hitvilág nyolc legérdekesebb alakja

[2018.03.07. 16:59] Hírek

A gabonával benőtt földisten, a kegyetlen járványokat hozó oroszlán, aki a fáraó gyermeke, a szex közben az embereket megvédő törpe – csak néhány az ókori Egyiptom hitvilágának rendkívül színes panteonjából.

[3]

Artemisz istennő elveszett templomára bukkantak egy görög szigeten

[2017.09.25. 08:52] Hírek

Svájci régészek megtalálták Artemisz görög istennő több mint száz éve keresett szentélyét a görögországi Évia szigetén fekvő Amarüntosz falu közelében - közölte pénteken a görög kulturális minisztérium.

[4]

Elveszett ősi néphez tartozott az inka isteneknek feláldozott kisfiú

[2015.11.13. 13:02] Hírek

Inka szertartás szerint feláldozott hétéves kisfiú jégbe fagyva mumifikálódott testének géntérképét készítették el argentin és spanyol tudósok, akik a maradványok mitokondriális DNS-e alapján megállapították, hogy a gyerek a kontinensen őslakos, azóta kihalt népcsoporthoz tartozott.

[5]

Háborúra buzdíthatott a rejtélyes római isten

[2013.07.10. 11:07] Hírek

Az angliai Durham megyei Bishop Auckland kisvároshoz közeli római erődben megtalált 1800 évvel ezelőtti faragott emberfej egy helyi istené lehetett, vélik a régészek. A szakértők eddig nem tudták megnevezni a római-brit istenség nevét.

[6]

Égi jel a maja labdajátékpályán

[2012.10.09. 10:23] Hírek

A maják a Chichen Itza-i templomban lévő őrtoronyszerű építmény tetején egy ünnepélyes labdajátékpályát építettek abból a célból, hogy megfigyelhessék a napéjegyenlőségeket és a napfordulókat – jelentették be mexikói régészek.

[7]

Kik voltak Jézus rokonai?

[2012.09.21. 14:29] Hírek

Az elmúlt években a Megváltó esetleges testvéréről és dédanyjáról is előkerültek írásos források, de a zsidók monoteizmus előtti korszakából Jahve feleségeként tisztelt termékenységi istennő is a reflektorfénybe került.

[8]

Fénybe borult Hadrianus villája a napfordulók idején

[2011.06.21. 11:05] Hírek

Nem volt véletlen Hadrianus császári villakomplexumának tájolása, a nyári napfordulón észlelhető fényjáték az egyiptomi Ízisz istennő tiszteletére rendezett ceremóniák emelkedettségét szolgálta.

Segítség

Hogyan kereshet?

A keresés során választhat: az oldal teljes tartalmában, csak cikkeink között, vagy pedig az évfordulós adatbázisunkban keres. Ha a cikket választja, az alatta szereplő legördülő menüben finomíthatja a feltételeket, és választhat rovataink, vagy az e-folyóirat esetében a lapszámok közül is. Emellett mostantól akár időkeretre is leszűkítheti a keresési tartományt.
Amennyiben töredékszóra szeretne keresni, rakjon * (csillag) karaktert a szó végére, pl. egyipt* !

történelmi Adattárak

Miben kereshet?
Történelmi események
Összetett keresés >>
Fogalomtár
Ki kicsoda?

Ajánló

Mit talál az adattárban?
Események

VII. Gergely pápa megrója Salamon királyt Salamon azért kap feddést, mert IV. Henrik német királynak hűbérül ajánlotta fel Magyarországot, amely a pápa szerint a Szentszék hűbérbirtoka.
Tovább >>

Tudja, mit jelentenek?
Antibolsevista Comité
Gátlóműves kerekes óra
Osztrakiszmosz
Ismeri őket?
Batthyány-Strattmann László
Grant, Ulysses
Tai-tsu ( Taizu) (Északi Szung-dinasztia)
X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma