Közel száz év után „tér haza” a Drezdai Mars

2018. július 4. 13:49 MTI

Visszavonta a Sotheby's szerdai londoni árveréséről Giambologna németalföldi szobrász Dresdner Mars (Drezdai Mars) bronzszobrát a Bayer német vegyi és gyógyszeripari konszern, mivel úgy döntött, hogy a műkincset közvetlenül a Drezdai Állami Művészeti Gyűjteménynek (SKD) adja el.

A Sotheby's hangsúlyozta, hogy a 16. század végén készült szobor iránt nagyon nagy volt az érdeklődés mind magángyűjtők, mind múzeumok részéről a július 4-i aukció előtt. Azt nem közölte, hogy mennyit fizetett az SKD a szoborért. Németországban sem hozták nyilvánosságra az árat.

Giambologna (1529-1608) bronzszobrát azért bocsátotta árverésre a Bayer művészeti gyűjteményéből, hogy az érte kapott összeget a gyűjtemény gazdagítására fordítsa. Az aukciósház szakértői a szobor árát 3-5 millió euróra becsülték.

A német konszern lépése, hogy a nemzetközi műkincspiacra bocsátja a reneszánsz művet, tiltakozást váltott ki a német kulturális életben, Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális államminisztere bírálta a Bayert, és felelősségvállalását sürgette az egész társadalomra nézve.

Grütters a költségvetésből egymillió eurót ígért a szobor megvásárlására, Szászország, az Ernst von Siemens Alapítvány, a drezdai művészeti gyűjtemény baráti köre és mások is adományokat ajánlottak fel arra, hogy az 1578 előtt készült bronzszobor visszakerülhessen a SKD gyűjteményébe, amelynek 1924-ig része volt.

A meztelen férfit ábrázoló, 40 centiméter magas Drezdai Mars szobrot Giambologna személyes ajándékként készítette I. Keresztély szász választófejedelemnek. A szobor a drezdai művészeti gyűjtemény katalógusában 1578-ban szerepelt először. 1919-ben került az Állami Művészeti Gyűjteménybe, majd 1927-ben egy vállalkozás gyűjteményébe, és örökség útján 1988-ben ajándékozták a Bayer vállalatnak.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma