Lélegzetelállító fotók a századfordulós London legszegényebb negyedének gyermekeiről

2018. május 3. 11:25 Múlt-kor

Horace Warner angol fotográfus 1900 körül készítette el a londoni Spitalfields (a brit főváros legszegényebb negyede) gyermekeiről készült portrésorozatát. Munkája azért unikális, mert bár a korszakban már egyre több hasonló célból készült sorozat jött a világra, a londoni szegénynegyedekről csupán elvétve akad. A bensőséges pillanatokat ábrázoló, Vintage Everyday által közzétett képek közelebb hozzák számunkra a századforduló mélyszegénységben élők mindennapjait.

A galériáért kattintson a képre!

Horace Warner a 19. század legvégén érkezett Spitalfieldsbe, mint a Bedford Intézet vasárnapi iskolájának felügyelője. Kelet-Londonban ekkor kilenc kvéker misszió működött, az egyik leghíresebb a Bedfordban. 1913-ban az intézet két fontot fizetett Warner húsz fotójáért, amelyeket a gyermekekről készített, hogy adománygyűjtésre használhassák őket. Az értékes képek a fotós halála után feleségéhez, Florence-hez, majd legidősebb lányukhoz, Gwenhez, végül unokájukhoz, Ian Warner McGilvrayhoz került. Több mint egy évszázadon keresztül a család szűk tagjain kívül senki sem láthatta, ám nemrég a nyilvánosság elé került.

Habár a fényképek szereplői London legszegényebbjei közül kerültek ki, Warner portréi éles ellentétben álltak a korszak egyéb szociális, segítésre buzdító tevékenység keretében készült képeivel, amelyek a gyermekeket szinte egytől egyig a gazdasági körülmények áldozataiként kívánták bemutatni. Ezzel szemben Warner úgy készítette el különleges hangulatú fotóit, hogy közben megadta és meghagyta a gyermekek méltóságát.

„Egy este már későre járt, amikor a spitalfields-i piac még telis-tele volt gyermekekkel. Többen rothadt narancsot vadásztak az ereszekből, mások egyéb rothadt gyümölcsből igyekezték kinyerni a még ehető részeket. A gyermekek minden olyanra vadásztak a piac szemetében, amelyet esetleg otthon fel lehetett használni” – írta egyszer Warner.

Természetesen nem Horace Warner volt az egyetlen, akit foglalkoztattak London nélkülözői. Jack London amerikai író 1902-ben magát hajótörött tengerésznek álcázva rótta az East End utcáit, hogy fényképezőgépével megörökítse a londoni szegények mindennapjait. Tapasztalatait 1903-ban A mélység című, fényképeivel illusztrált munkájában gyűjtötte össze.

„Mérföldeket mentünk puszta kőfal és omladékok között, és amerre néztünk a szomszéd utcákban, mindenütt ugyanazok a kövek, ugyanazon nyomorúság képe meredt ránk. Itt-ott egy-két részeg férfi vagy nő tántorgott el, a levegő verekedéstől, káromkodástól volt terhes. A piacon reszkető öreg emberek, asszonyok keresgéltek a sárba szórt szemétben rothadt krumplit, babot meg zöldséget, míg a gyerekek, mint a legyek, úgy gyűltek rá egy csomó rothadó gyümölcsre, vállig turkáltak a folyékony, romlott halomban, és ott nyomban lenyelték a morzsát, amit kihalásztak, a félig poshadt darabokat” – írta az amerikai író.

[galeria_kep_16463]

[galeria_kep_16464]

[galeria_kep_16465]

[galeria_kep_16466]

[galeria_kep_16467]

[galeria_kep_16468]

[galeria_kep_16469]

[galeria_kep_16470]

[galeria_kep_16471]

[galeria_kep_16472]

[galeria_kep_16473]

[galeria_kep_16474]

[galeria_kep_16475]

[galeria_kep_16476]

[galeria_kep_16477]

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma