Leonardo da Vinci élő rokonaira bukkantak

2016. április 14. 08:29

A reneszánsz géniusz földi maradványai a vallásháborúk vérzivataros évtizedeiben szétszóródtak, így évszázadokon keresztül azt gondoltuk, hogy az alkotásain kívül egyszerűen semmi nyom nem maradt Leonardo da Vinciről. Most két olasz szakértő úgy véli, megtalálta a zseni ma élő rokonait, akik közül néhány közismert ember is akad.

Da Vinci

Korábban úgy vélték a szakemberek, hogy a géniusznak nincsenek élő leszármazottai. Leonardo, akit minden idők egyik legműveltebb emberének tartanak, 1519-ben a franciaországi Amboise-ban hunyt el, földi maradványai a vallásháborúk során elvesztek, így sokan gondolták úgy, hogy esélytelen a témában új eredményekre bukkanni.

Agnese Sabato történész és Alessandro Vezzosi művészettörténész, aki Leonardo szülővárosában, a toszkán Anchianóban lévő múzeum igazgatója, egészen elképesztő állítással állt a sajtó elé: a festőként, szobrászként, költőként, íróként, építészként, feltalálóként, anatómusként és hadmérnökként is ismert géniusz családja nem halt ki, ma is élnek rokonai.

„Egy igen hosszú, levéltári kutatási folyamaton vagyunk túl, amely az első lépése egy szélesebb körű tudományos vizsgálatnak” – mondta Vezzosi a Discovery Newsnak. „Alaposan átkutattuk a történeti forrásokat, valamint a szóba jöhető spanyol és francia sírhelyeket annak érdekében, hogy pontosan feltérképezhessük Leonardo családfáját” – tette hozzá.

A vizsgálatok során a történészek a reneszánsz géniusz édesapjának egy közvetlen leszármazottjára, a Firenzében közjegyzőként dolgozó Ser Piero Da Vincire bukkantak. „A felfedezésünk esetleges következménye az lehet, hogy a tudósok képesek lehetnek izolálni da Vinci DNS-ét 15 generációval későbbről is” – mondta Vezzosi.

A kutatók még igencsak homályosan, a részleteket mellőzve számoltak be a szenzációnak tűnő eredményeikről, ígéretük szerint csütörtökön, a Leonardo születésének 564. évfordulójának tiszteletére egybehívott konferencia kezdete előtt egy nappal árulnak el többet. A konferencián állítólag néhány leszármazott is jelen lesz. „A listánk több meglepő nevet is tartalmaz” – mondta Vezzosi.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma