Leonardo keze nyomát fedezhették fel az Utolsó vacsora egyik másolatán

2017. december 14. 15:43 MTI

Valószínűleg maga Leonardo da Vinci festette Az utolsó vacsora című festményének Belgiumban, a tongerlói apátságban lévő másolatának egy részét. Korábban úgy gondolták, hogy kizárólag Leonardo tanítványai, leginkább a milánói Andrea Solari és Giampietrino munkája az eredeti freskó vászonra készült másolata.

Az utolsó vacsora Tongerlóban őrzött másolata

Kris De Brabander, a Belgiumban lévő tongerlói apátság perjele jelentette be, hogy Az utolsó vacsora náluk lévő vásznas másolatán valószínűleg maga Leonardo is dolgozott. Korábban úgy gondolták, hogy kizárólag Leonardo tanítványai, leginkább a milánói Andrea Solari és Giampietrino munkája az eredeti freskó vászonra készült másolata.

A legújabb kutatások részeredményei alapján viszont joggal sejthetik, hogy a mester is besegített a reprodukcióba. A szakértők arra alapozzák véleményüket, hogy nincsenek skiccek a festménynek azon a részén, ahol Krisztus és János apostol látható. Ebből következtettek arra, hogy Leonardo maga készítette azokat a részeket.

A perjel egyébként azt mondta, hogy egyelőre nincs cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy Az utolsó vacsora tongerlói másolata részben Leonardo saját munkája, ehhez még a festmény műszeres, főleg infravörös vizsgálata szükséges.

[galeria_kep_14945]

A további, tudományos vizsgálatokhoz valószínűleg adománygyűjtésre lesz szükség, és ki kell kérni a brüsszeli Királyi Művészettörténeti Intézet engedélyét is. Azt is elárulta, hogy a felfedezés egy holland egyetemi oktató, az Egyesült Államokban művészettörténetet tanító Jean-Pierre Isbouts
kutatómunkájának gyümölcse.

Az 1494 és 1498 között keletkezett mű falra festett eredetije a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumát díszíti. A 15. század utolsó éveiben több másolat is készült a műről, a Tongerlóban lévő verzió a kicsiny, évente mindössze 2000 látogatót vonzó apátsági múzeum ékessége. A másolatot 1545-ben vásárolhatta egy tongerlói apát Normandiában, ahol korábban Georges d'Amboise bíboros, XII. Lajos minisztere díszítette vele a kastélyát.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A tongerlói apátság

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma