Már 1500 évvel korábban élhettek emberek az amerikai kontinensen, mint korábban gondolták

2016. május 17. 16:34 MTI

Már a Clovis-kultúra kezdete előtt 1500 évvel élhettek emberek az amerikai kontinensen régészek legújabb floridai feltárásai alapján. A régészek hat évtizeden át úgy gondolták, hogy a különleges lándzsahegyeikről ismert Clovis-emberek voltak a földrész első benépesítői.

Őskori floridai kőeszközök

Régészek 2012 és 2014 között 890-szer merültek le a már korábban is ismert floridai Page-Ladson lelőhelyen, egy víznyelő mészkőüregbe az Aucilla folyó alá. Az üregben talált állati csontok - köztük masztodonagyar - és nagytestű emlősök feldarabolására használatos eszközök - például egy kőbalta és egy kőkés - arra utalnak, hogy az észak-amerikai kontinens délkeleti részén már 14 550 évvel ezelőtt élt ember, vagyis 1500 évvel korábban, mint eddig gondolták.

Ez az egyik legmeggyőzőbb bizonyítéka annak, hogy emberek már a Clovis-kultúra tagjai előtt eljutottak az amerikai kontinensre az utolsó jégkorszakban Szibéria és Alaszka között létrejött szilárd sávon keresztül. Azt továbbra is homály fedi, hogy ez az átkelés mikor volt. A régészek hat évtizeden át úgy gondolták, hogy a különleges lándzsahegyeikről ismert Clovis-emberek voltak a földrész első benépesítői.

A feltárási területen talált masztodonagyar

A Florida fővárosa, Tallahassee közelében lévő 11 méter mély mészkőüregben talált leletek arra utalnak, hogy az első amerikaiak vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak. A megtalált masztodonagyaron felfedezett karcolások pedig arra, hogy az agyarat az állat elejtői kőeszközökkel választották le a koponyájáról, talán azért, hogy ehető belső húsrészekhez jussanak. Jessi Halligan, a floridai állami egyetem egyik antropológusa, aki 126-szor merült le az üregbe, azt mondta: elképzelhető, hogy a vadászok víznyelőtől víznyelőig követték a nagy emlősöket. Találtak olyan csontokat is, amelyek valószínűleg kutyákéi voltak, a vadászok feltételezett kísérőié.

Michael Waters, a Texasi A&M Egyetem kutatója megjegyezte: a régésztársadalom nagy része még mindig elutasítja, hogy már a Clovis-kultúra előtt éltek emberek Észak-Amerikában. Alig néhány olyan lelőhely van, amely ezt megcáfolni látszik, viszont többen megkérdőjelezik e helyek hiteleségét. A floridai lelőhely durván azonos korú egy chileivel, amely szintén a Clovis-kultúra előtti emberek létét támasztja alá, de azt sokkal inkább elfogadják a tudósok.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A feltárási területen talált masztodonagyar

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma