Mit keresnek 19. századi kínaiak holttestei egy ősi szent inka sírhelyen?

2017. szeptember 5. 10:59

16, Kínából származó egyén maradványait fedezték fel kutatók a perui főváros, Lima közelében lévő Huaca Bellavista ősi inka sírhelyeinek régészeti feltárásán. A szakértők szerint 19. századi kínaiakról van szó, akik munkásként (kvázi rabszolgákként) érkeztek Latin-Amerikába.

19. századi kínaiak holttestei egy ősi szent inka sírhelyen

A Limában lévő szent inka sír a Dél-Amerikába bevándorolt kínaiak egyik legnagyobb temetkezési helyszíne, amelyre valaha rábukkantak Peruban. A csontvázak elemezése mellett az ópiumpipák és számos egyéb használati tárgyak is kétségtelenül jelzik, hogy nem helyiekről, hanem betelepülő kínaiakról van szó, írta a phys.org tudományos hírportál.

A 19. század második felében közel százezer kínai érkezett Peruba, hogy kisebb-nagyobb munkák elvégzéséért kapott minimális fizetéssel kerüljék el az éhhalált. A munka elég sokszínű volt, a vasút- és útépítkezésektől a mezőgazdasági munkákon át a guanó összegyűjtéséig (később trágyaként használták fel) szinte mindenre alkalmazták őket.

A kínai bevándorlókat nem kevés hátrányos megkülönböztetés érte életükben, ez a tendencia pedig a haláluk után sem szűnt meg. Mivel a római katolikusok számára fenntartott temetők tiltva voltak a számukra, néhányuk az ősi szent inka sírhelyekben talált nyugalmat.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma