Mozart kézzel írt kottájára és Van Gogh egy levelére is lehet licitálni

2018. június 14. 16:55 MTI

Mozart egy kézzel írt kottáját, valamint Vincent van Gogh egy levelét árverezik el más zeneszerzők, képzőművészek és írók tollából származó dokumentumokkal együtt a héten Párizsban. A több száz kézirat az Aristophil nevű francia csoport nagyjából 130 ezer darabos gyűjteményéből származik.

Több művész kézirata kerül kalapács alá, és amire a legmagasabb liciteket várják, az Mozart egy kézzel írt kottája és Vincent van Gogh egy levele lesz. Ezeken kívül elárvereznek más zeneszerzők, képzőművészek és írók tollából származó dokumentumokat a héten Párizsban.

A több száz kézirat az Aristophil nevű francia csoport nagyjából 130 ezer darabos gyűjteményéből származik. Az 1990-ben alapított csoportnak nagyjából 18 ezer befektetője volt, a társaság azonban 2015-ben csődbe ment, alapítója, Gerard Lheritier ellen csalás vádja miatt indult vizsgálat, ő azonban tagadta a vádakat. A hatalmas gyűjteményt árveréseken próbálják meg értékesíteni, hogy a befektetőket kártalanítsák. Az első aukcióra még tavaly decemberben került sor, a második kör pedig a héten kezdődik. A Mozart-kotta leütési árát 120 ezer és 150 ezer euró (38-48 millió forint) közé becsülik a szakértők, míg az illusztrált van Gogh-levél, amelyet barátjának, Anthon van Rappardnak írt a holland festőművész, várhatóan 250 ezer-300 ezer euró (80-95 millió forint) közötti áron cserél gazdát.

„A piac izgatottan várja ezeket az aukciókat, hiszen az Aristophil éveken át mindent felvásárolt” - mondta Claude Aguttes, a párizsi székhelyű Aguttes árverési ház munkatársa. Azt is elmondta, hogy „ezek a tárgyak most ismét elérhetővé válnak, és az emberek örülnek, hogy kiállításokon megnézhetik őket, és hogy később licitálhatnak rájuk, és talán meg is szerezhetik őket”.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma