Múmiák és más egyiptomi kincsek is elégtek a brazil múzeumtűzben

2018. szeptember 10. 10:53 MTI

Hétszáz ősi egyiptomi műkincs, köztük öt múmia is megsemmisült a Rio de Janeiró-i Brazil Nemzeti Múzeumban vasárnap pusztító tűzben - írta közleményében az egyiptomi régészeti minisztérium.

A Brazil Nemzeti Múzeum kiégett épülete

A több mint 20 millió műkincsnek és 530 ezer kötetet felvonultató könyvtárnak otthont adó 200 éves intézmény gyűjteményének szinte egésze a tűz martalékává vált. Egyelőre nem adtak ki pontos listát arról, hogy mely műkincsek pusztultak el, de lassan már csordogálnak a károkról szóló hírek.

„Egy előzetes jelentés szerint az egész múzeumban pusztító tűz az épület fáraócsarnokában őrzött 700 műkincset is megsemmisítette” - ismertette csütörtökön Musztafa Vazíri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője. Vazíri kitért rá, hogy a brazil múzeum egyiptomi gyűjteményének zömét I. Péter brazil uralkodó vásárolta műkincskereskedőktől a 19. században.

[galeria_kep_18908]

A Brazil Nemzeti Múzeum ugyanakkor szerdán bejelentette, hogy a múzeum gyűjteményébe tartozó több száz éves tóratekercsek nem pusztultak el múlt vasárnap éjjel az épületben pusztító tűzben, mivel azokat két évvel ezelőtt átköltöztették egy másik helyszínre.

„A tóratekercseket biztos helyen őrizzük” - írta közleményében a múzeum, amely azonban arról nem adott felvilágosítást, hogy hol vannak az ősi zsidó dokumentumok. A brazil tudósok szerint a tekercsek Jemenből származnak és feltehetően a 13. században készültek. A héber nyelvű kilenc tekercset a 19. században vásárolta meg az utolsó brazil uralkodó, II. Péter.

Avraham Beuthner, a Rio de Janeiró-i Beit Lubavitch zsidó szervezet illetékese elmondta, hogy tudomása szerint a tóratekercsek a múzeum melletti egyetem könyvtárában vannak. Hozzátette: számos aggódó hívást kapott a tekercsekkel kapcsolatban a tűz óta izraeli zsidóktól és dél-amerikai országokból is.

A Sao Cristóvao városrészben álló történelmi épület vasárnap este, zárás után borult lángba. A tűzben, amelynek oka egyelőre ismeretlen, senki nem sérült meg. Ez volt Latin-Amerika legnagyobb természettudományi múzeuma, itt őrizték az amerikai kontinensen talált legkorábbi, 12 ezer éves emberi maradványokat, dinoszauruszkövületeket és egy óriás meteorit darabjait. A múzeum helyreállítására az UNESCO is felajánlotta segítségét. A nemzetközi szervezet szakértői a jövő héten érkeznek Brazíliába.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A Brazil Nemzeti Múzeum egyiptomi gyűjteménye a tűz előtt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma