Nagy Sándor hadseregéhez tartozhattak a Pakisztánban felfedezett 2000 éves város lakói

2016. június 27. 15:38 MTI

Egy több mint 2000 éves, az indiai görög királyságban épült város nyomaira bukkantak régészek Pakisztán északnyugati részén. Az évek óta tartó ásatások során érmék, fegyverek és cserépedények kerültek elő a Haibár Pahtunhva tartományban fekvő Szvat-völgyben - közölte Niaz Sah pakisztáni régész. 

A kétezer éves pakisztáni indo-görög város

A leletek és történelmi hivatkozások alapján az olasz-pakisztáni szakértői csoport úgy véli, a régióban közösségként éltek a görögök. A Dawn pakisztáni lap szerint a Barikot (Nagy Sándor idejében Bazira néven ismert) város területén talált edényeket Baktriából vagy a földközi-tengeri régióból importálhatták.

Sah szerint a kialakított védelmi fal és a fegyverraktár arról árulkodik, hogy az itt élő görögök Nagy Sándor hadseregéhez tartoztak. Később, amikor az első buddhisták a területre érkeztek, az indiai civilizációval olvadt egybe a görög. Nagy Sándor makedón király az időszámítás előtti 4. században birodalmát egészen az indiai szubkontinensig kiterjesztette. Sah szerint a kalas nép, a Hindukus pakisztáni régiójában élő etnikum is Nagy Sándor katonái leszármazottjának tekinti magát. "Eddig is bukkantunk már a görög civilizáció nyomaira Nagy Sándor Indiába vezető útján, de ez az első tervezett város, amit ismerünk" - fogalmazott Sah.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma