Nemesek és közemberek háromezer éves sírjaira bukantak Kínában

2017. július 7. 13:14 MTI

Több mint 200, háromezer évesnél régebbi sírt tártak fel egy kínai ásatáson az ország szívében fekvő Henan tartományban. A síremlékek az archeológusok szerint a nyugati Csou-dinasztia (Kr. e. 1046-771) korából valók, egy uralkodói temetkezési helyen tárták fel őket Csihszian megyében.

Egy oltárhoz tartozó edények a nyugati Csou-dinaszia korából
Egy oltárhoz tartozó edények a nyugati Csou-dinaszia korából

A síremlékek az archeológusok szerint a nyugati Csou-dinasztia (Kr. e. 1046-771) korából valók, egy uralkodói temetkezési helyen tárták fel őket Csihszian megyében. A régészek négy gödröt is találtak, amelyek lovak maradványait és egy ház romjait rejtették.

Az ásatáson 400 tárgy került elő, köztük edények, bronzfegyverek, kocsik, kagylók, jade- és lakkozott tárgyak. A kiásott edénydarabok főleg forralóedények és bögrék maradványai, a Csou-dinasztiában ugyanis jellemzően ezeket a tárgyakat temették a halottak mellé.

A sírok zömmel kis méretűek voltak, gondosan tervezték meg őket, ami azt jelzi, hogy közemberek nyughelyei lehettek - mondta el Han Csaohuj, az ásatások vezetője, a Henan tartományi kulturális emlékek és régészeti kutatások intézetének tudósa. Hozzáfűzte: néhány nagyobb méretű sírban lovak és kocsik is voltak, ami viszont arra utal, hogy oda nemeseket temettek.   

Mivel a sírok mintegy negyedében törött pajzsokat és tőröket is találtak, Han szerint feltehetőleg katonai területen feküdhetett a temető. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma