Német katonákat is megölt a sárgászöld gyilkos a második yperni csatában

2016. április 22. 10:26

Közel 6000 darab, fertőtlenítőszeres palacknak álcázott tartályból kiengedett, 160-180 tonnányi sárgászöld klórgázfelhő. Ez a sokkoló látvány tárult 1915. április 22-én délután 5 óra környékén a belgiumi Ypern (vagy Ypres) közelében fekvő állásokban várakozó antantkatonák elé. 

Antantkatonák kezdetleges
Antantkatonák kezdetleges "gázmaszkban" 1915 májusában

Bár egy korábban antant fogságba esett német katona bevallotta, hogy nagyszabású gáztámadás készül, senki sem hitt neki. A túlnyomórészt Algériából besorozott védők többsége fuldokolva menekült, de sokan a lövészárkokban maradtak. Néhány percen belül mintegy 6000 katona esett el. A védőállások egy órán belül kiürültek.

A franciák már 1914 augusztusában bevetettek brómecetészterrel töltött puskagránátokat, a németek pedig előbb 1914 októberében Neuve Chapelle-nél, majd 1915 januárjában az oroszok ellen is használtak különböző könnygázvegyületekkel töltött fegyvereket, mérsékelt sikerrel. A harci gázok tömeges alkalmazására elsőként a második yperni csatában került sor.

Az yperni piactér romjai

A németek a kedvezőtlen széljárás miatt többször is elhalasztották a klórgáz bevetését. Miközben várakoztak, az antant lövedékei eltaláltak néhány tartályt, három katona halálát okozva és többeket megsebesítve. A vegyület már kis adagban is okozhatott köhögést, hányást és légzési nehézségeket, nagy mennyiségben a tüdőbe jutva pedig túlzott folyadéktermelést indukált, ami fulladásához vezetett.

Gáztámadásban megsérült brit katonák részesülnek kezelésben

A németek április 22-én nem tudták megfelelően kihasználni a meglepetés erejét, az antantkatonák a későbbiekben pedig – kihasználva, hogy az ammónia semlegesítette a klórgáz hatását – vizeletükkel átitatott rongyot kötöttek a szájuk elé. Hamarosan megjelentek a gázálarcok is, amelyek még hatékonyabb védekezést tettek lehetővé.

A háború folyamán az angolok, az oroszok és a franciák is bevetettek klórgázt, majd a foszgén és a mustárgáz is megjelent a csatatereken. A vegyi fegyverek bevetésének következtében több tízezer katona halt meg, és több százezren szenvedtek súlyos egészségkárosodást.

Private Sentinel

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Az yperni piactér romjaiGáztámadásban megsérült brit katonák részesülnek kezelésben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma