Nők százezreinek adta vissza a hitet az évszázad babája

2017. július 25. 10:25

Sok vallási vezető a természet rendjébe való mesterséges beavatkozásnak tekintette a módszert, az eljárás „világi” kritikusai pedig a súlyos rendellenességek kialakulásának veszélyére figyelmeztettek. A gyermeknemzéssel kilenc éven át sikertelenül próbálkozó brit házaspár, Lesley és John Brown azonban másképp gondolta. 

Lesley és John Brown a kis Louise Joy-jal
Lesley és John Brown a kis Louise Joy-jal

Utolsó szalmaszálként kapaszkodtak az addig minden esetben sikertelen mesterséges megtermékenyítési kísérletekbe, és kitartásukat siker koronázta. 1978. július 25-én, 13 perccel éjfél előtt az angliai Oldhamben 2600 grammal megszületett a világ első lombikbébije, Louise Joy Brown. Az újszülöttet az orvostudomány csodájaként ünnepelték. A módszer meddő asszonyok százezreinek adta vissza a hitet.

Az eljárást atyjai, Robert Edwards és Patrick Steptoe mintegy 10 éven át próbálkoztak a megfelelő módszer kidolgozásával, ám kísérleteik az 1970-es évek első felében rendre kudarcba fulladtak. Hosszú ideig egyetlen alkalommal sikerült a megtermékenyítés, ám a komplikációk miatt ebben az esetben is abortuszt kellett végrehajtani. A petevezeték-elzáródása miatt meddő Lesley Brownba 1977. november 10-én ültették be a testén kívül megtermékenyített petesejtet, néhány hónap múlva pedig világra hozta egészséges kislányát. A házaspár és a kis jövevény hónapokig a média kereszttüzében élte az életét, és még a házukat is alig tudták úgy elhagyni, hogy ne loholjon a nyomukban egy újságíró.

A szülők és a felnőtt Louise Joy

1982-ben megszületett Brownék második, szintén mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermeke, Natalie, aki 1999-ben az első lombikbébi lett, aki gyermeknek adott életet. 2007-ben Louise kisfia is megszületett. A testvérpár babái már természetes úton fogantak meg. John 2007-ben, 64 éves korában halt meg, felesége pedig 2012-ben, szintén 64 évesen hunyt el.

Robert Edwards 2010-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott. Mivel társa, Patrick Steptoe 1988-ban elhunyt, nem kaphatta meg a csakis élő személynek odaítélhető elismerést. Becslések szerint 1978 óta a világon több mint 5,5 millió  baba született a két tudós által kidolgozott eljárásnak köszönhetően.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A szülők és a felnőtt Louise Joy

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma