Ókori műtőre bukkantak a közel 2000 éves romok között 

2017. január 16. 16:30 MTI

Bronzból és vasból készült orvosi eszközöket fedeztek fel a ciprusi Páfosz csaknem kétezer éves romjai között a krakkói Jagelló Egyetem régészeti intézetének kutatói. A régészek egykor olajok, parfümök és gyógyszerek tárolására használt edényeket és olajlámpásokat is találtak.

Ókori orvosi segédeszközök

A szakemberek a város nyugati, tengerparti részén lévő Nea-Páfoszban végeztek ásatásokat, amikor rátaláltak a szerintük egykor műtőként használt helyiség maradványaira a hajdani agora keleti csarnokánál. A régészek hat darab sebészeti eszközt találtak: öt közülük bronzból, egy pedig vasból készült.

Az eszközöket egy bronzdobozban tarthatták, amelynek a maradványait szintén megtalálták a szakemberek. A leletek között van egy hosszú vékony kanál, néhány fogó és olyan eszközök, amelyeket feltehetőleg csontok rögzítéséhez használtak.

Az ásatási munkálatokat vezető Ewdoksia Papuci-Wladyka szerint nagyon hasonló leletek kerültek elő annak idején a pompeji sebészorvos házából. A régészek egykor olajok, parfümök és gyógyszerek tárolására használt edényeket és olajlámpásokat is találtak. A tárgyak mellett Traianus (98-117) és Hadrianus (117-138) római császárok idejéből való bronzérmék is előkerültek. A kutatók szerint a csarnok egy földrengés következtében omlott össze, és többé nem építették újjá.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma