Őseink és a neandervölgyiek Európában is összebújtak

2015. május 19. 12:01

Egy Romániában talált, mintegy negyvenezer éves emberi állkapocs DNS-vizsgálata során kiderült, hogy génjeinek 4,8-11,3 százaléka a neandervölgyi eredetű, állította Csiaomej Fu kínai paleogenealógus. Mindez azért lényeges, mert véglegesen aláássa azt a korábbi meggyőződést, miszerint csak a Közel-Keleten keveredett a két emberféle.

Ősember a barlangban

A kínai kutató és csapata a Romániában megtalált, mintegy negyvenezer éves állkapocsból kinyert DNS-ében a neandervölgyiekhez köthető, kiterjedtebb génszekvenciákat fedezett fel. Megállapításaik szerint az egykori emberi ős génjeinek 4,8-11,3 százaléka a neandervölgyiekhez köthető, ez a magas arány pedig arra utal, hogy a családfájában, az őt megelőző 4-6 generációban egy neandervölgyi felmenő is helyet kapott. Ez a megállapítás a kutatócsapat szerint egy igen erős bizonyíték arra, hogy a modern ember és a neandervölgyi nem csupán a Közel-Keleten, de Európában is keveredett egymással.

Fu és csapata a múlt évben egy ismeretlen szibériai helyen megtalált emberi csonttöredék DNS-elemzéséről publikált. Vizsgálataik szerint a 45 ezer éves, igen jól megőrződött maradványból szintén kiszűrhető, hogy egykori „gazdájának” voltak neandervölgyi felmenői, amelyeket a közeli generációknál kell keresni.

A fogakat is tartalmazó állkapocscsonton szabad szemmel is jól láthatóak a neandervölgyi vonások, ugyanis méretes bölcsességfogak is helyet kaptak a fogsorban. A csontot 2002-ben egy vízzel teli barlangban találták meg, ahová csak búvárfelszerelésben lehetett eljutni. A már említett, igen magas génarány éles ellentétben van az Afrikából kivándorolt, ám még Európába be nem jutott modern emberek génállományával, amelyek maximum 1-4 százalékos neandervölgyi genomarányt tudhatnak magukénak.

Ez a legújabb megállapítás, valamint a szibériai és egyéb, európai helyszíneken talált ősemberi csontok megcáfolják azt a korábbi, széles körben elterjedt elképzelést, miszerint a két emberféle csak a Közel-Keleten keveredett egymással. A kutatók szerint a neandervölgyi és a modern ember közel ötezer évig élt egymás mellett, ezen idő során megosztották egymással fekhelyüket, ez pedig megmagyarázza, hogy a ma élő emberek miért nem egyenes ági leszármazottai az Afrikából kivándorló Homo sapiensnek. Az azonban még mindig rejtély, hogy mi történt a neandervölgyiekkel. Miért tűntek el? Fu szerint hátborzongató, hogy az eddigi bizonyítékok arról árulkodnak, hogy akkortájt szűnt meg a nyomuk, amikor a modern emberrel keveredni kezdtek.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma