Ősi maja oltárkőre bukkantak

2018. szeptember 17. 14:47 MTI

A korai maja kultúráról szolgál információkkal egy Guatemalában talált 1500 éves oltárkő. Az oltárkő az észak-guatemalai Peten kerületben lévő La Corona eddigi legrégebbi lelete. A jövőben a Guatemalavárosi Régészeti és Néprajzi Múzeumban állítják ki.

Az 1,46-szor 1,20 méteres, egytonnás vésett kő felfedezése vezetett ahhoz, hogy sikerült azonosítani az úgynevezett Kaanul Birodalom egyik eddig ismeretlen királyát - mondta el Marcello Canuto és Tomás Barrientos, a La Corona régészeti helyszín két vezetője Guatemalavárosban.

Ez a király - Chak Took Ich'aak - aktívan hozzájárult ahhoz, hogy a maja Kaanul Birodalom kiterjedtté vált a 6. században. Chak Took Ich'aak két évtizeden át uralkodott. A domborművön ülő helyzetben látható a király, aki egy kétfejű, emberarcú kígyót formázó jogart tart a kezében. A két arc a régészek szerint a királyság két védőistene.

Az oltárkő az észak-guatemalai Peten kerületben lévő La Corona eddigi legrégebbi lelete. A jövőben a Guatemalavárosi Régészeti és Néprajzi Múzeumban állítják ki.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma