Őskori falura, ókori és középkori temetőre is bukkantak egy albán ásatáson

2018. október 2. 09:46 MTI

Nagyjából ezer sírból álló ősi temetkezőhelyet tártak fel Albániában egy gázvezeték építésekor: a különleges lelőhely betekintést enged az ország ötezer éves történelmébe.

Neolit kori település rekonstrukciója

Nyolcezer éves újkőkori falu a temető alatt

Az ország délkeleti részén, Korca város közelében, Turan falunál folyó ásatások 18 hónapja során Albánia egyik legnagyobb ősi temetőjét tárták fel az archeológusok, rétegeiben mintegy ezer temetkezési hellyel. Az alsó réteg alatt neolitikus település földbe ásott lyukakkal körülhatárolt nyomai láthatóak. Ezek lehettek a hajdani kis házak mára elkorhadt fa támasztékai.

[galeria_kep_19465]

Albániában több mint 20 neolitikus helyszínt találtak, melyek az időszámítás előtti 7. és 3. évezred közötti időszakból származnak, néhányuk a legkorábbi európai földművelő települések közé tartozik. Már a vaskorban is temetkezési helynek használták Iris Pojani, az ásatások vezető régésze szerint a gázvezeték kiépítése körüli munkának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy egy szokatlanul nagy területet tárjanak fel ebből a korszakból.

[galeria_kep_19466]

A több ezer éves kunyhók felett az 50 régészből álló csoport egy 4000 négyzetméteres területet tárt fel, ahol három temetőt találtak, egyet a vaskorból, egyet a római időkből és egyet a középkorból. Egyelőre még nem találták nyomát azoknak a településeknek, amelyek lakói a temetőkben nyugodhattak. Pojani szerint azonban könnyű belátni, miért kedvelte az ember ezt a területet évezredeken át.

Gázvezeték építés közben került elő a páratlan leletegyüttes

„A hely még ma is nagyon gazdag mezőgazdasági terület” – mondta a szakértő. A sírokban talált tárgyak között gyűrűk, karperecek, fülbevalók, borostyán- és üveggyöngyök, aranyérmék, edények, középkori fadobozok, ezüstszállal font ruhák, lándzsák, tőrök, kések és kardok is fellelhetők voltak. A Turanban talált terület a Trans Adriatic Pipeline (TAP) gázvezeték lefektetése során feltárt 30 régészeti helyszín közül a legfontosabb. 

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma