Czókos Gergő

Paraguay tirannoszaurusza

1989 nem a diktátorok éve volt. A szovjet érdekszférába tartozó kelet- és közép-európai államok többségében földcsuszamlásszerű változások zajlottak, amelyek következtében Erich Honecker, Todor Zsivkov és Wojciech Jaruzelski is kénytelen volt visszavonulni a hatalomból, Kádár János meghalt, Nicolae Ceaușescunak pedig még az életét is kioltották a romániai forradalom idején. Mindeközben Dél-Amerika több országa is történelmi fordulóponthoz érkezett. Augusto Pinochettől a chilei nép egy 1988-ban tartott referendum során megvonta bizalmát, és 1989-ben kezdetét vette az ország demokratikus átalakulása, Paraguayban pedig katonai puccsal megdöntötték Alfredo Stroessner 35 éven át – Kádárnál is hosszabb ideig – tartó uralmát. 

A két világháború között Paraguayba emigrált, egy sörfőzde könyvelőjeként dolgozó bajor apa és egy paraguayi paraszti családból származó anya gyermekeként született Stroessner az asuncióni katonai akadémia elvégzése után tüzérségi tisztként szolgált a Paraguay és Bolívia határán található – ám mint kiderült, valójában nem létező – olajmezőkért 1932–35-ben vívott Chaco-háborúban.

Paraguayban 1948 és 1954 között hat elnököt buktattak meg államcsínnyel. Az 1951-ben vezérkari főnökké kinevezett Stroessner ideje 1954-ben érkezett el, amikor Federico Chávez elnök uralmának megdöntésével magához ragadta a hatalmat. Augusztusban egyedüli jelöltként megnyerte az elnökválasztást, majd mandátumát további hét, színleg demokratikus keretek között lezajlott elnökválasztáson hosszabbította meg. A választások egyediségét szavatolta, hogy Stroessner gyakran kapott szavazatokat már elhunyt támogatóitól is.

Kínzás zeneszóra

Az elnök 1959-re már annyira biztosnak érezte a pozícióját, hogy felfüggesztette az 1930 óta gyakoratilag folyamatosan érvényben lévő hadiállapotot. A demokratikus szabadságjogok visszaállításáról született elhatározása a jelek szerint azonban nem állt túlságosan szilárd lábakon, tekintve, hogy egy, a közlekedési eszközök jegyárainak emelkedése miatt zavargásba torkolló diáktüntetés elég volt ahhoz, hogy visszaállítsa a hadiállapotot, amelyet vidéken 1970-ben, a fővárosban pedig csak 1987-ben töröltek el.

Stroessner több évtizedes uralmának kulcsa a hadsereg mellett a kormányzó Colorado Párt sakkban tartása volt, amelynek köszönhetően a katonai rezsim nagy befolyású tömegpártra támaszkodhatott. Az értelmiségi szakmát űzők többségének kötelező volt belépni a pártba, mint ahogy az államigazgatásban sem lehetett enélkül elhelyezkedni. A lakosság majd negyede volt párttag.

A teljes cikk a 2017. NYáR számunkban olvasható.

Rendelje meg a kiadványt!
megrendelem a számot
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma