Rendkívül ritka, vaskori szekérsírt találtak Yorkshire-ben

2017. április 6. 14:29

2014 óta folyik a yorkshire-i Pocklingtonban egy lakópark előtti megelőző ásatás, amely során fény derült arra, hogy a leendő bérlők egy vaskori temető felett fogják élni mindennapjaikat. Mindezidáig 75 sírhelyet és 142 emberi maradványt találtak, most pedig egy olyan sírhelyre bukkantak, ahol az elhunyt mellé a szekerét és a lovait is eltemették. A lelet rendkívül ritkának számít, az utolsó nagy-britanniai felfedezés óta két évszázad telt el.

Rendkívül ritka, vaskori szekérsír

A Burnby Lane-i vaskori temető már az elmúlt években is ontotta magából a figyelemreméltóbbnál figyelemreméltóbb leleteket: pajzsán nyugvó férfi, lándzsákkal összeszurkált harcos, kardok, ékszerek, fazekas termékek, ám a mostani felfedezést – egy szekeret és két felszerszámozott lovat – egyenesen szenzációnak nevezik a régészek. Mindezidáig Nagy-Britannia területén 26 darab lovas kocsis temetkezésre bukkantak (legtöbbjére Kelet-Yorkshire-ben), ám a legutolsó felfedezésre két évszázaddal ezelőtt került sor. Ugyanakkor ez az első, a modern korban megtalált lovas szekeres temetkezés, amely során a szekér mellett lovak maradványait is megtalálták.

A sírba egy tehetősebb vaskori briton harcost temettek, aki valamikor a Kr. e. 4-3. században (a vaskor középső szakasza) élhetett, vélik a szakemberek. Minden bizonnyal a parisii brit törzshöz (esetleg leszármazottaihoz) tartozhatott, amely szoros kapcsolatot ápolt az észak-franciaországi vaskori anyakultúrával. Ők keltek fel később, Kr. e. 52-ben a Galliát meghódító Caesar uralma ellen.

Az Arras-kultúrához sorolt maradványok igen jó állapotban maradtak fenn, a 12 küllőből álló, vasalt kerekek közül azonban csupán az egyiket találták meg. A szakértők szerint a középkor évei során az egyik szántás során pusztulhatott el. Önmagában nagy szerencse, hogy a temető legszélén álló lovas szekeres sírhely szinte teljes egészében fennmaradt, ugyanis a szomszédos parcella évszázadokon át állandóan földművelési terület volt.

A régészek most azon dolgoznak, hogy DNS-maradványokat tudjanak kivonni a maradványokból, hogy megállapíthassák az elhunyt nemét, valamint az izotópanalízis segítségével az ő, illetve a többi sírmelléklet pontos származási helyét, írta a The History Blog.

Az ezidáig feltárt maradványok, sír- és egyéb régészeti leletek egyedülálló lehetőséget biztosítanak a szakértőknek, hogy közelebb kerülhessen hozzánk az Arras-kultúrához tartozó vaskoriak élete. A pajzsán eltemetett harcos mellett különlegesnek számít még az az elhunyt férfi is, aki egy tompa tárggyal a fejére mért ütés következtében hunyt el, arccal lefelé temették el és jóval mélyebbre, mint azt a korban szokták. A szakértők szerint egy ellenséges törzsből származó harcosról lehet szó, akit ily módon igyekeztek megakadályozni, hogy felkeljen a sírjából, és bosszút álljon gyilkosain. Továbbá feltártak egy olyan sírt is, amelyben rituálisan leszúrt emberi maradványt találtak, illetve egy másik sírban az elhunytból hat darab lándzsa állt ki, ismertette a régészeti eredményeket Peter Halkon, a Hull Egyetem munkatársa.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma