Sintértelepről jutott az űrbe Lajka kutya

2016. november 3. 10:09

Miközben Moszkva utcáit járta élelem után kuncsorogva, aligha sejtette, hogy nemsokára egy történelmi jelentőségű kísérlet alanyaként az űrben szénné égve leli majd halálát. Lajka, a világ valaha élt egyik leghíresebb kutyája villámgyors karriert futott be, ám élete tragikus véget ért.

Lajka

A Lajkának (Ugatós) elnevezett, korábban az orosz fővárosban kóborló nőstény keverékkutyát – akinek az ereiben feltehetően husky, valamint terrier vér is csörgedezett – 1957. november 3-án lőtték fel a 4 méteres, 2 méter átmérőjű, 508 kg-os Szputnyik-2 műhold fedélzetén, így ő lett az első élőlény, aki megkerülte a Földet . Sajnos nem sokáig élvezhette az elé táruló fantasztikus kilátást.

A két szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió ebben az időszakban már nemcsak a Földön, hanem az űrben is egyre keményebb versenyt folytatott egymással. A szovjetek már 1957. október 4-én, a világ első műholdja, a Szputnyik-1 fellövése idején előnybe kerültek az amerikaiakkal szemben, Hruscsov pedig ezen felbuzdulva utasította a szakembereket, hogy a szocialista forradalom 40. évfordulójára, november 7-ére lépjenek tovább: egy élőlényt is juttassanak fel az űrbe.

Mivel a tudósoknak az ötvenes években még fogalma sem volt arról, hogy egy űrutazás milyen hatással van az emberi szervezetre, így elsőként egy kutyát jelöltek ki a feladatra. A szovjet szakemberek több, sintértelepről összeválogatott kandidáns közül végül mintegy 20 napos kiképzés után választották ki a szimulált űrutazási körülményekre legjobban reagáló Lajkát.

A szovjetek hivatalos verziója szerint a kutya hat nappal az indulást követően, oxigénhiány következtében halt meg (egy másik elmélet szerint pedig egy méregadag végzett vele), de évtizedekkel később, 2002-ben kiderült az igazság: Lajka valójában már néhány órával a fellövés után, az űrkapszula túlhevülése miatt életét vesztette. A tudósok azonban az állat a testére erősített elektródák segítségével számos új információ birtokába kerültek az űrutazás biológiai hatásaival kapcsolatban, és 4 évvel később már az ember is meghódította a világűrt.

Private Sentinel

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma