Szent Patriktól a Nagypénteki egyezményig – 11 mérföldkő Írország történelméből

2018. április 6. 18:51 Múlt-kor

Bár szigetlakó nép, az írek történelme sohasem volt elszigetelődő vagy befelé forduló. Ehelyett egy olyan nép története ez, amely mélységesen tisztában volt a külvilággal: az általa jelentett fenyegetéssel, lehetőségekkel és előnyökkel is. Míg legtöbben az angol történelem szűrőjén keresztül értelmezzük Írországét, egy sor más külső hatalom – Spanyolország, Franciaország, a pápaság, az Egyesült Államok – is nyomot hagyott rajta. A maga részéről Írország is befolyásolta a külvilágot: részt vett Európa keserű hatalmi harcaiban, hatással volt a brit parlamentáris demokrácia fejlődésére, és segített formálni az Egyesült Államok szuperhatalommá növekedését. Alább végigvesszük Írország történetének legfontosabb állomásait.

Brit katona tartóztat le egy tüntetőt a Véres Vasárnapon, 1972. január 30.

Az evangélium eljövetele Írországba

[galeria_kep_16069]

A kereszténység terjedése az ötödik századi Írországban a köztudatban elválaszthatatlan Szent Patrik legendás alakjától: egyszerre csodatevő misszionárius, ravasz politikus, és kígyókat elűző nemzeti szent. A történelmi tények azonban igencsak eltérnek a hagyományos narratívától – a kereszténység jóval Patrik missziója előtt gyökeret vert Írországban. Az írek ekkoriban rendszeresen portyáztak a római Britannia hosszú nyugati partja mentén, így Írország első keresztényei vélhetően rabszolgaként elhurcolt britek voltak.

431-ben Róma kiküldött egy püspököt, hogy ministráljon ezeknek a „Krisztusban hívő íreknek”: ez nem Patrik volt, hanem a homályos Palladius, egy brit vagy gall arisztokrata, akinek jelentőségét igyekeztek csökkenteni a történelem folyamán Patrik hagiográfusai. A kereszténység alapvető szerepet játszott az ír kulturális identitás kialakulásában, olyan korai remekeit ihlette az ír művészetnek, mint a kellsi kódex vagy az ardhagh-i kehely, és segített megőrizni a tanulás és oktatás lángját Európában a Róma bukását követő zűrzavaros évszázadokban.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Szent PatrikII. Henrik angol királyUlster térképeJohn Mulvany: Az aughrimi csata (1885)Tony Blair brit és Bertie Ahern ír miniszterelnökök aláírják az egyezményt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma