Szív- és érelmeszesedésben szenvedett Ötzi, a jégember

2018. május 29. 11:58 MTI

Három helyen is mészlerakódást észleltek Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia szívénél a Bolzanói Kórház radiológiai kutatása során. A szakértők eredményeiket a RöFo - Fortschritte auf dem Gebiet der Röntgenstrahlen című szaklapban mutatták be.

A szív területén kívül a nyaki verőér és a koponyaalap artériáinál is találtak meszesedést. A tanulmány szerint a koszorúérben Ötzinél tapasztalt meszesedés mértéke egy ma élő 40-50 éves, világos bőrű férfiénak felel meg. Mivel azonban Ötzi nem túlnyomórészt ülőmunkával töltötte az életét, a kutatók szerint főként genetikai okai lehettek az érelmeszesedésnek.

Ötzi jellegzetes kéztartása miatt - a gleccsermúmia jobbra kinyújtva „tartja” bal karját a teste előtt - 2013-ig nem volt lehetséges átfogó komputertomográfos felvétel készítése, csak ekkor tudták átvilágítani Ötzit a Bolzanói Kórház új, nagyobb CT-gépével. Ekkor készültek az első képek a gleccsermúmia teljes mellkasi területéről, amelyek elemzése révén fény derült a mellkasban, a nyaki verőér és a koponyaalap artériáinál lévő meszesedésekre.

[galeria_kep_16836]

Az érelmeszesedésre vonatkozó információkat betáplálták egy olyan mértékrendszerbe, amely a meszesedések térfogatából és méretéből következtet az etnikumok, nemek és életkorok különbözőségeire. Ötzi ezen rendszer alapján a kaukázusi, tehát világos bőrű emberek csoportjába sorolható.

A gleccsermúmia genomját 2012-ben tárták fel, és megállapították, hogy genetikai hajlama volt a kardiovaszkuláris megbetegedésekre. Patrizia Pernter kutató szerint ezért Ötzi nemcsak az érelmeszesedés egyik legrégebbi bizonyított esete, hanem „orvosi példája annak is, hogy valószínűleg a genetikai hajlam a legfontosabb kiváltó oka az artéria- és koszorúér-meszesedésnek”.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Ötzi rekonstrukciója
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma