Szokatlan, piramis formájú sírhelyre bukkantak Kínában

2017. március 16. 12:38

A Sárga-folyó déli partján, a közép-kínai Csengcsou városában igen különleges, piramis alakú temetkezési helyet fedeztek fel a helyi kutatók, akik egy nagyobb lakóövezet építése előtti régészeti feltárást végezték.

Szokatlan, piramis formájú sírhely Kínában

Az építkezés északi oldalán, amely közvetlenül egy forgalmas út mentén található, a Csengcsoui Régészeti Múzeum szakemberei két darab, téglából épült sírhelyet fedeztek fel. Az egyiket piramis alakúra formázták, a másik pedig egy félbe vágott hengerre emlékeztető alakot kapott. Maga a sírkamra több mint 30 méter hosszú és nyolc méter széles, a fekvése pedig kelet-nyugati irányú. A keleti tájolású bejárat után egy keskeny rámpa vezet le a két temetkezési helyhez, számolt be a The History Blog.

A hosszúkás sírbolt közel négy méter széles, így jóval nagyobb méretű, mint a mellette lévő társa. A régészek szerint ez lehetett az elsődleges sírhely, ahol mindenképpen egy tehetős személy aludhatta örök álmát. A boltíves tetőn egy 76 centiméter átmérőjű rés éktelenkedik, amelyet minden bizonnyal a sírrablók hagytak ott. A kutatócsapat még nem nyitotta meg a sírt, így pontosan nem tudjuk, mi található a téglaépítmény alatt.

A piramis alakú sír teljesen épnek látszódik, szerencsésen megmenekülhetett a fosztogatásoktól, aminek a régészek szerint azon prózai oka lehetett, hogy a rablók egyszerűen nem vették észre, hogy a nagyobb sírhely mellett van egy másik is. Míg a piramisforma igencsak szokatlannak nevezhető a kínai temetkezésekben, a félhenger alakú már jóval tradicionálisabb. A sírkamrák sírboltjait addig még nem tudják pontosan datálni, amíg fel nem nyitják őket, azonban a külsődleges jellegzetességek, valamint az építészeti alapanyag alapján a régészek a Han-dinasztia idejére (Kr. e. 206-Kr. u. 220) teszik a készítési idejüket. További érv, hogy a közelben több Han-dinasztia korabeli sírt, valamint kohászati műhelyet tártak már fel.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma