Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

2017. november 15. 13:37

Egy gyilkosnak számos motivációja lehet arra, hogy rejtjelekkel írjon. Vannak, akik így akarnak biztonságosan kommunikálni bűntársaikkal, vagy éppen ezzel biztosítják, hogy naplóikat rajtuk kívül senki más ne tudja elolvasni. Előfordul azonban az is, hogy egy bűnöző éppen az őt üldöző nyomozókat akarja ezzel a taktikával bosszantani.

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

A feleséggyilkos, akinek szavai máig őrzik titkukat

1883-ban egy amerikai bíróság kötél általi halálra ítélt egy Henry Debosnys nevű férfit felesége, Betsey meggyilkolásáért. A nyomozás során kiderült, hogy Debosnys lelőtte a nőt, majd elvágta a torkát. Kiderült az is, hogy Betsey már nem az első „szerencsétlenül járt” felesége volt a férfinak. Debosnys első felesége vízbe fulladt, majd a második állítólag éhen halt.

Debosnys titkosírása és egy önarcképe

Bár a másik két halálesetről nem sikerült bizonyítani, hogy valóban gyilkosságok voltak, sem azt, hogy Debosnys követte el őket, a gyilkos személyiségét számos rejtély övezi. A nyomozók több általa írt búskomor verset, valamint csinos nőket ábrázoló rajzra bukkantak a lakásában. Ugyancsak előkerült több, piktogrammokból és matematikai jelekből álló titkosírásos szöveg is, amelyek jelentését máig nem sikerült megfejteni.

Debosnys múzeumban kiállított koponyája

Egyes elméletek szerint a nőkről készített rajzok Debosnys áldozatait ábrázolhatják, míg a rejtjeles szövegek mögött a gyilkosságok elbeszélését sejtik.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Debosnys titkosírása és egy önarcképeDebosnys múzeumban kiállított koponyájaA Paul Rubin hasán talált szövegA zodiákus gyilkos fantomrajzaTed KaczynskiA Z340-es levélKaczynski által írt rejtjelezett szövegAz Árja Testvériség vezetői a tervezett támadások idején
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma