Tíz színésznő, akik királyi sarjakkal voltak romantikus kapcsolatban

2018. május 18. 16:39 Múlt-kor

Amikor Harry herceg és Meghan Markle kimondják a boldogító igent a windsori Szent György-kápolnában május 19-én, a királyi személyek és színművészek között létrejövő románcok régóta élő hagyományát fogják tovább éltetni. Alább felsorolunk tíz példát a 17. századtól napjainkig.

Margaret „Peg” Hughes (1630 k.-1719)

[galeria_kep_16709]

A korában Peg néven ismert Margaret Hughes az egyik első színésznő volt London színpadain, ahol a korban a női szerepeket fiúk játszották. Hughes 1660. december 8-án lépett fel először Shakespeare Othello című drámájában Desdemona szerepében a Vere Street-i színházban. Ekkoriban a nőknek egyenesen tilos volt színdarabokban fellépniük, 1662-ben viszont II. Károly király rendeletet adott ki, miszerint a női szerepeket kizárólag nők játszhatják. Peg előtt ezzel szabaddá vált az út a közönség meghódításához. A legnagyobb érdeklődést a király unokatestvére, Pfalzi Rupert cseh királyi herceg mutatta, akit Angliában csak Rajnai Rupertként ismertek. A párkapcsolatból született egy lányuk, Ruperta.

Rupert 1682-es halála után Peg eljátszotta Rupert hagyatéka rá eső részét, köztük egy nyakláncot, amelyet a hírhedt Nell Gwynne vásárolt meg. Peg 1719-ben hunyt el, korábbi pompás életviteléhez sosem sikerült visszatérnie.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma