Túlélték a brazil múzeumtüzet Luzia 12 ezer éves maradványai

2018. október 24. 09:58 MTI

Megmenekült a szeptember elején tűz martalékává lett Rio de Janeiró-i brazil nemzeti múzeum egyik legjelentősebb lelete, egy nőnek az amerikai kontinensen talált egyik legrégebbi, 12 ezer éves maradványai.

Az intézmény hét végi bejelentése szerint az emberelődök egyik leghíresebb képviselője, a 3,2 millió éve élt Lucy maradványai után Luziának nevezett nő koponyájának és combcsontjának darabjaira néhány nappal ezelőtt bukkantak rá a romok alatt. „A koponya csaknem egészét megtaláltuk, a töredékek 80 százalékát azonosítottuk, és ez az arány még növekedhet” - jelentette be Alexander Kellner, a múzeum igazgatója.

Luzia volt az egyik legnépszerűbb látványosság a szeptember 2-án porig égett múzeumban. A Brazíliában talált legrégebbi, új kőkorszakbeli emberi maradványokra 1970-ben bukkant egy francia-brazil expedíció Minas Gerais szövetségi állam területén. A felfedezés révén megváltozott a tudósok véleménye az amerikai kontinens benépesüléséről, a szénizotópos kormeghatározás ugyanis kimutatta, hogy az ember az addig véltnél sokkal korábban jelen volt már a kontinensen.

Brit szakértők, a Manchesteri Egyetem kutatói később elkészítették arcának digitális rekonstrukcióját és Luzia szobrát is. Utóbbi a Rio de Janeiró-i intézmény 20 millió darabos gyűjteményének nagy részével együtt megsemmisült. Az eredeti koponyát azonban fémtárolóban, egy szekrényben őrizték, ennek köszönhetően maradt fenn, és noha a koponyadarabok megsérültek, a szakemberek Claudia Rodrigues professzor szerint rendkívül bizakodók, a károk ugyanis kisebbek a vártnál.

[galeria_kep_19931]

Az 1818-ban alapított múzeum számított az egyik legnagyobb természettudományi és néprajzi múzeumnak Latin-Amerikában. Elsősorban 26 ezer darabos paleontológiai gyűjteményéről volt ismert. Luzia mellett egy dinoszaurusz-csontváz és a Brazíliában talált legnagyobb meteorit, az 5,3 tonnás Bendego volt az intézmény kollekciójának leghíresebb darabja.

A szeptemberi tűz oka még mindig ismeretlen. A dél-amerikai térségből származó darabokon kívül a múzeumban egyiptomi múmiákat, ógörög és római kori szobrokat és etruszk kincseket is őriztek. UNESCO-szakértők szerint hosszú évekbe telik majd a múzeum és gyűjteménye helyreállítása.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Luzia rekonstrukciója a múzeumban még a tűz előtt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma