Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből

2018. október 11. 12:47 Múlt-kor

A kávé a világon a második legtöbbet eladott és vásárolt termék – egyedül a kőolaj előzi meg –, és a mindennapi étrend egyik fontos részévé vált. A vélhetően Etiópiából származó élelmiszert a 16. században már használták a koncentráció növelésére a Közel-Keleten, a 17. században pedig társadalmi válságot robbantott ki Nagy-Britanniában. Alább olvasható nyolc tény a különös növényről és a belőle készült italról.

Lehetséges, hogy a kávét „izgatott kecskék” fedezték fel

[galeria_kep_19708]

A legenda szerint a mai Etiópia területén egy Kaldi nevű magányos kecskepásztor fedezte fel a kávé élénkítő hatását, miután látta, hogy kecskéi egy cserje bogyóinak elfogyasztása után izgatottá válnak. Kaldi elmesélte ezt a helyi kolostor apátjának, az apát pedig előállt azzal az ötlettel, hogy kiszárítja a bogyókat, és italt készít belőlük. A tűzbe vetette őket, minek nyomán a kávé ma már félreismerhetetlen illata kezdett terjengeni az éjjeli levegőben. Az így megpörkölt kávébabokat kikaparta a parázs közül, ledarálta, és feloldotta forró vízben – így készült a világ első csésze kávéja.

Az apát és szerzetesei úgy találták, hogy az italtól hosszabb ideig tudnak ébren maradni, ami igen hasznosnak bizonyult a hosszú órákat imával töltő férfiaknak. A kávé híre elterjedt, és maga a kávé is, olyan távoli helyekre is, mint az Arab-félsziget. Egy másik legenda szerint a kávé első felfedezése egy éppen Etiópiában járó jemeni szúfi misztikushoz köthető: Gothul Akbár Núruddin Abu al-Haszán al-Sadhili megfigyelte, hogy egy falu felett a bogyókat elfogyasztó madarak sokkal energikusabban repülnek. Az általuk elejtett bogyókat megkóstolva magán is megfigyelte az élénkítő hatást, és szokatlanul ébernek érezte magát.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Német kávéházi hirdetés a 17. századbólTörök kávéház a kora újkorbanA misztikus felfedezi a kávétKávéház előtti jelenet Angliában a kora újkorbanTörök kávéház az újkorbanKaldi és táncoló kecskéiVIII. Kelemen pápaA „Nők petíciója a kávé ellen”, 1674I. Szelim

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma