Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből

2018. október 11. 12:47 Múlt-kor

Sokan, sok helyen tartották „bűnösnek”

[galeria_kep_19711]

A kávé az alkoholhoz hasonlóan nagy múltra tekint vissza, már ami a különféle rá vonatkozó tilalmakat illeti. A kávé és fogyasztási kultúrája mindenhol gyanút és félelmet ébresztett a hatalom köreiben, a vallási alapú rosszallásról nem is beszélve. Ha a keményvonalasak mindig győzedelmeskedtek volna, ma nem sok helyen lenne szabad kávét fogyasztani.

Először Mekkában tiltotta be 1511-ben egy vallási jogtudósokból álló testület. Döntésüket támogatta a város kormányzója, Hair bég, aki attól félt, a kávéházi élet felerősíti az uralmát ellenző hangokat. A testület „haramnak” bélyegezte a kávét, azaz vallási bűnnek számított a fogyasztása, csakúgy, mint a szeszes italoké. Ezt követően 13 éven át folyt a vita arról, hogy a kávé tudatmódosító hatásúnak tekinthető-e – végül 1524-ben I. Szelim török szultán feloldotta a tiltást. Hair béget később kivégezték, a szultán pedig a kávét szent itallá nyilvánította. Később is került azonban tilalom alá a kávé, legnevezetesebben 1532-ben Kairóban, ahol még a kávéházakat és -raktárakat is kifosztották.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Német kávéházi hirdetés a 17. századbólTörök kávéház a kora újkorbanA misztikus felfedezi a kávétKávéház előtti jelenet Angliában a kora újkorbanTörök kávéház az újkorbanKaldi és táncoló kecskéiVIII. Kelemen pápaA „Nők petíciója a kávé ellen”, 1674I. Szelim

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma