Véletlenül mumifikálódtak a brémai katedrális pincéjében tárolt holttestek

2018. november 8. 12:53 Múlt-kor

Amikor a híres orgonaépítő mester, Arp Schnitger a 17. század végén belépett a brémai székesegyház egyik pincéjébe, félelmetes és egyben fantasztikus látvány tárult a szeme elé. A helyiség tele volt régen meghalt városlakók holttesteivel, amelyek a ritka környezeti viszonyoknak köszönhetően természetes módon mumifikálódtak. A múmiák ma már Bréma város egyik leghíresebb nevezetességeinek számítanak.

Ahogy az más helyeken is gyakran előfordult a történelem során, a brémai székesegyház pincéjét is gyakran használták holttestek tárolására. Míg azonban máshol az ide helyezett hullák jellemzően elrohadtak és lebomlottak az idő múlásával, Brémában egy véletlennek köszönhetően teljesen más történt.

[galeria_kep_20184]

Az épület az évszázadok során gyakran szorult renoválásra, így az egyház előszeretettel halmozta fel raktáraiban a korábbi építkezésekből hátramaradt építőanyagokat, hogy azokat a jövőben is hasznosítani lehessen. Így például egy nagyobb felújítás után a tetőhöz szükséges, megmaradt ólmot a főhajó alatt húzódó pincébe helyezték.

[galeria_kep_20186]

A száraz levegő és a nagy mennyiségben felhalmozott ólom aztán különleges környezeti viszonyokat teremtett a pincében. Az ott tárolt holttestek nedvességtartalma ennek következtében teljesen eltűnt, így a testek rothadás helyett mumifikálódásnak indultak.

[galeria_kep_20187]

A különleges jelenségre a 17. század végén lettek figyelmesek, amikor a híres orgonakészítő mester, Arp Schnitger engedélyt kapott arra, hogy a pincében rendezze be műhelyét. Amikor betoppant a helyiségbe, a létező legkülönfélébb pozíciókban elhelyezkedő múmiák sora pillantott vissza rá.

[galeria_kep_20188]

Az elsőre bizonyosan félelmetes látvány azóta a katedrális és Bréma városának egyik legnevezetesebb attrakciójává vált. Az egyház már a 18. század közepén megnyitotta a kíváncsi látogatók előtt a múmiáknak otthont adó pincét, de igazán nagy népszerűséget csak 1984 után nyert.

[galeria_kep_20185]

A kiállított múmiákat ma már üvegtetejű koporsókban tekinthetjük meg és a kiállításon keresztül megismerkedhetünk a város történelmének számos alakjával is. A múmiák között találkozhatunk angol grófnővel, meggyilkolt diákkal, koldussal, sőt, még a harmincéves háború idején elesett svéd tábornokkal is.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma