Visszakérik a norvégok a Dániában őrzött középkori királyi kürtöt

2018. február 1. 12:16 MTA

Egy középkori királyi ivókürtöt kér vissza Dániától Norvégia. A királyi kürtöt, amely egy őstulok díszes szarvából készült, a tervek szerint a 2020-ban nyíló új oslói természettudományi múzeumban állítanák ki.

„Azt kívánjuk, hogy az ivókürt visszatérjen hazájába, oda, ahova tartozik” – nyilatkozta Asle Toje, a norvég Nobel Intézet munkatársa a Kristeligt Dagblad dán lapnak. A királyi kürtöt, amely egy őstulok díszes szarvából készült, a tervek szerint a 2020-ban nyíló új oslói természettudományi múzeumban állítanák ki. „A királyi kürt azért olyan különleges, mert nincs más igazi koronaékszerünk, és ez köti össze történelmünk különböző korszakait” – mondta Toje. A kezdeményezéshez magánemberek és norvég politikusok is csatlakoztak.

Az ereklyét jelenleg a dán Nemzeti Múzeumban őrzik. Politikai határozatra van szükség a kürt visszaadásához – mondta Camilla Mordhorst, az intézmény igazgatóhelyettese a dán televíziónak.

[galeria_kep_15393]

Norvégia 1380 és 1814 között dán fennhatóság alá tartozott, amelynek emlékét a norvégok "négyszáz évnyi éjszakaként" őrzik. Az ivókürt visszaszerzésével a norvégok talán pozitívabban tekinthetnek vissza erre a korszakra – mondta Toje.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma