Visszatért Prágába a világháború idején elveszett 16. századi héber nyelvtankönyv

2018. január 17. 12:21 MTI

Visszakerült a prágai zsidó közösséghez egy 16. századi itáliai könyvritkaság, amelynek a második világháború idején veszett nyoma mindmáig ismeretlen körülmények között. A sokáig elveszettnek hitt héber nyelvtankönyvet egy névtelenséget kérő izraeli kutató juttatta vissza a prágai zsidóságnak, a könyv legelső ismert tulajdonosának.

A Mikne Avram – Peculium Abrae című, héber és latin nyelvű kötetet, Abraham ben Meir de Balmes itáliai zsidó doktor művét 1513-ban jelentette meg Daniel Bomberg neves velencei kiadó. A régiséget, amely a második világháború előtt a prágai zsidó közösség könyvtárában volt, Daniel Kestenbaum, a nevét viselő New York-i aukciósház igazgatója adta át kedden a prágai Zsidó Múzeumnak. A könyv tavaly márciusban, a Kestenbaum & Co. aukciósház katalógusában bukkant fel, ahol a prágai Zsidó Múzeum egy könyvtárosa figyelt fel rá rutinszerű ellenőrzés közben.

Az aukciósház az utolsó pillanatban visszavonta a könyvet az árverésről, miután birtokosa beleegyezett a visszaszolgáltatásába. A könyvritkaság egy időben Ze’ev Ben-Haim izraeli tudósnak, a Jeruzsálemi Héber Egyetem oktatójának, a Héber Nyelv Akadémiája elnökének birtokában volt, halála után, 2013-ban vásárolta meg legutóbbi tulajdonosa, egy fiatal izraeli kutató. Kestenbaum szerint a tulajdonost „meghatotta” a prágai zsidó közösség ragaszkodása egykori tulajdonához, másfelől példát akart mutatni a második világháború idején rabolt műkincsek restitúciójára.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma